Kultúra

Program Péter [heti ajánló]

Ha még nem tudja, mit nézne meg, segítünk dönteni. A héten: Mangalica Fesztivál, Vegykonyha, háborús fotók, Magyar Karma.

Nappali programok

Szerdától – vasárnapig (február 2-6.) tavaszváró, időjósló Mackófesztivál lesz a Fővárosi Állat – és Növénykertben. Mézkóstoló, medvevetélkedő, medvetánc és játékmackó-kiállítás várja az érdeklődőket. Mackóval, mackóban, brummogva, 14 éves kor alatt a belépés ingyenes.
További információk itt.

A Vajdahunyadvár környékén rendezik immár negyedik alkalommal a Mangalica Fesztivált február 4. és 6. között. Az ország mangalicatenyésztői mellett – vendégként a magyar tej- és tejtermék előállító gazdaságok mutatkoznak be. Sül majd a hurka, kolbász, tarja; lesz főzőverseny, könnyű- és népzenei programok váltják egymást.
További információk a Mangalica Fesztivál weboldalán.

A Petőfi Csarnok ad helyet február 5-én a Csángó Bálnak. A rendezvény a moldvai és a gyimesi csángó magyarok népművészetét és hagyományait hozza testközelbe. A színpadi műsort megelőzően fél 5-től gyermektáncház (Kőketánc Gyermektáncház) várja az érdeklődőket, az előadást pedig hajnalig tartó, felnőttnek szóló táncház követi.
További információk itt.

Február 6-án a Kémia Ünnepe rendezvénysorozat részeként családi vasárnap lesz a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban (XIV. ker. Városligeti krt. 11.). A Vegykonyhában, egy 19. századi laboratórium pontos másában tűzből vizet készítenek, lila gőzzel barnát rajzolnak, C-vitaminnal zászlót festenek. 15 órától a Duma Színház humoristái science show keretében magyarázzák a „magyarázhatatlant” – ha valaki nem értette volna meg elsőre.
További részletek a múzeum weboldalán.

Kétezer Eleven címmel február 14-ig látható Rutkai Bori kiállítása a Makett Laborban (1093 Budapest, Pipa u. 4. fszt.4.). Rutkai Borit zenekarai révén főleg énekesnőként, szövegíróként ismerjük. Az elmúlt tíz évben zenei munkái mellett azonban gyerekkönyvekbe és folyóiratokba készített illusztrációkat, egyéni és csoportos festészeti kiállításon vett részt képeivel. Készített textil installációkat, újrahasznosított anyagokból kreatív objekteket és video etűdöket is. A kiállítás bemutatja Bori sokirányú munkásságát egy olyan kreatív térben, amely alkalmanként a műhelymunka színtere is egyben. Február 6-án 11 órától textil-workshop keretében a kisbabát váró Bori a horgolás technikáival ismerteti meg az érdeklődőket.
További részletek itt.

A Szombathelyi Képtárban (Szombathely, Rákóczi Ferenc u.12.) március 5-ig láthatóak a kulturális ikonná vált haditudósító, Robert Capa fotográfiái. A Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában levő gyűjteményből származó kiállítás Capa háborús felvételeit mutatja be.
Részletek a kiállításról itt.

A Magyar karma mélységeit fogalmazza meg három alkotó a győri Xantus János Múzeum február 10-ig látható kiállításán. Pócs Péter, Orosz István és Ducki Krzysztof
a plakát sajátos, néhol finom humorú, máshol kitörően harsány eszközeivel a rendszerváltás pillanatait és az azóta eltelt időket örökíti meg, miközben pengeéles politikai és társadalomkritikát fogalmaz meg. A közel félszáz politikai, társadalmi és kulturális témát feldolgozó kép között előtűnnek a kor emblematikus plakátjai, a feledhetetlenül forradalmi képek., a „Tovarisi konyec” a provokatív tarkóval és persze bőven akadnak ’56-ra utaló motívumok is.
További információk a Xantus János Múzeum weboldalán.

Az egyiptomi-angol származású, New Yorkban élő Karim Rashid, napjaink egyik sztárdesignere február 2-án 16 órától a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.) tart előadást. A digipop stílus atyjának, az érzéki minimalizmus nagykövetének munkáiból február 2-4. között minitárlat látható.
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem weboldala.

Esti programok

Irodalmi jelmezbál helyszíne a Merlin Színház február 4-én, pénteken 21 órától. (1052, Budapest, Gerlóczy utca 4.) A FUNZINE könyves karneválján kedvenc regényhősök bőrébe bújhatunk, szereplők ihlette koktélokkal belekóstolhatunk az irodalom ízébe, a parketten pedig stílusok és műfajok között ugrálhatunk.
Az irodalmi jelmezbál Facebook-oldala.

Bob Marley-re emlékeznek a Dürer-kertben (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.) február 4-én. (1944. február 6-án született) Lee Scratch Perry, a reggae nagy öregje az UK Band élén érkezik Magyarországra. Saját számai mellett eljátssza majd a reggaetörténetileg fontos dalokat, amiket közösen szereztek Marley-val, majd a fellépő magyar zenekar, a Kingston Cruisers is emlékműsort ad elő. A levezetésről a hazai reggae-dub szféra jeles DJ-i gondoskodnak.
Részletek a Dürer Kert weboldalán.

Havizaj Avantgarde Zenei Fesztiválnak ad otthont a Gödör Klub. Az experimentális-alternatív mini-fesztivál számtalan zenészt látott már vendégül a világ minden tájáról. Február 5-én öt lengyel, illetve Lengyelországban élő művész mutatkozik be az experimentális zenei szcéna rajongóinak.
Részletek a Gödör Klub weboldalán.

Február 5-én Balkan Party lesz a Szikrában (1066 Budapest, Teréz krt. 62.), ahol a Belgrád külvárosából érkező Kal zenekar gondoskodik a balkáni hangulatról. Kritikusok és a közönség szerint is ők az egyik legeredetibb és legőrültebb roma zenekar Szerbiából, akik két albumukkal is a World Music Chart Europe első helyét töltötték be. A koncert után a zágrábi DJ Sero közreműködésével folytatódik a vérbeli balkáni mulatság.
Részletek a Szikra weboldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik